Volonterski servis Republike Srpske realizovao je republičku akciju “Formiraj lanac” u 10 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj. Akcija je okupila veliki broj volontera, koji su još jednom pokazali da je volontiranje uvijek “in”. 

Akcija je počela u mjesecu oktobru, kada su volonteri iz srbačkog Udruženja građana “C.E.Z.A.R.” učestvovali u organizaciji manifestacije “Jesenijada”, koja je okupila oko 200 najmlađih stanovnika opštine Srbac. Ubrzo nakon akcije u Srpcu, volonteri iz Udruženja “Most” iz Gradiške realizovali su nekoliko ekoloških aktivnosti, kojima su uljepšali svoj grad, ali i uticali na podizanje nivoa ekološke svijesti kod sugrađana.

Akcija “Formiraj lanac” je stigla i do Srebrenice, gdje su volonteri iz Udruženja “Sara-Srebrenica”, zajedno sa učenicima osnovnih i srednjih škola, realizovali akcije sadnje na nekoliko lokacija u Srebrenici. Aktivni su bili i mladi iz Rudog, koji su učestvovali na edukaciji o volontiranju, organizovanoj od strane volontera iz Udruženja “Savjet mladih” Rudo, te su zajedno organizovali akciju čišćenja školskog dvorišta.

Volonteri iz Dervente su otišli korak dalje, te su kroz nekoliko edukativnih sastanaka sa mladima i predstavnicima javnih ustanova u Derventi ukazali na značaj volontiranja, ali i inicirali usvajanje volonterske politike Grada Derventa. Bravo za volontere iz našeg Lokalnog volonterskog servisa u Derventi – Udruženja “Bios Plus”

Radilo se i na području Banja Luke i Laktaša. Banjalučki volonteri, članovi organizacije “Zdravo da ste” učestvovali su u pripremi obroka za korisnike Javne kuhinje koja djeluje u okviru Mozaika prijateljstva. Volonteri iz Centra za djecu, mlade i porodicu iz Laktaša uređivali su dvorište svoje organizacije, ali su organizovali i svečanost “U susret jeseni” za najmlađe članove Centra. 

Zanimljiva akcija realizovana je u Foči, gdje su volonteri organizacije “Asocijacija mladih” radili na povećanju turističke prepoznatljivosti Nacionalnog parka “Sutjeska”, te su kreirali “Geo cash” poligon u blizini Spomenika Bitke na Sutjesci. Napravljena je virtuelna mapa lokacije i postavljene kutije za skladištenje zapisa.

Priču o akciji “Formiraj lanac” završavamo u Mrkonjić Gradu i Doboju. Volonteri Omladinske organizacije “Centar” iz Mrkonjić Grada su kroz ovu akciju uređivali prostorije svoje organizacije, dok su volonteri iz Doboja organizovali jednu značajnu humanitarnu akciju! Naime, radi se o volonterima Udruženja paraplegičara, oboljelih od dječije paralize i ostalih tjelesnih invalida regije Doboj, koji su pripremili pakete pomoći osobama koje su teško pokretne i/ili nepokretne i žive same, a kojima je pomoć bila zaista potrebna.

Na samom kraju, želimo da se zahvalimo svim volonterima iz Srpca, Gradiške, Srebrenice, Rudog, Dervente, Banja Luke, Laktaša, Foče, Mrkonjić Grada i Doboja na nesebičnom angažmanu! Zahvaljujemo se i svim javnim ustanovama koje su učestvovale u realizaciji akcije “Formiraj lanac”, kao i Ministarstvu porodice, omladine i sporta Republike Srpske, na podršci. Dragi volonteri, srećan vam vaš dan – Međunarodni dan volontera!