U Srpcu je proteklog vikenda održana manifestacija „Jesenijada“, koja je okupila značajan broj djece i mladih, koji su bili učesnici velikog Jesenjeg maskenbala, prvog turnira u društvenoj igri „Čovječe, ne ljuti se“ u prirodnoj veličini, te Potrage za blagom.

Organizator manifestacije koja je razveselila brojne Srpčane je već drugu godinu zaredom Udruženje građana „C.E.Z.A.R.“, organizacija koja od 2014. godine obavlja ulogu Lokalnog volonterskog servisa, a od 2020. godine i sekretarijata Volonterskog servisa Republike Srpske. Cilj organizacije ovakvih i sličnih manifestacija je druženje i stvaranje pozitivnog okruženja za djecu i mlade sa područja opštine Srbac, što Udruženju građana „C.E.Z.A.R.“ polazi od ruke još od osnivanja, 2010. godine.

Ovogodišnja „Jesenijada“ započela je Jesenjim maskenbalom, na kojem je oko 120 maskiranih mališana prodefilovalo ulicama Srpca, te su prolaznici mogli uživati u šarenilu, plesu i pjesmi mnogih kraljica, princeza, dobrih vila, vještica, vojnika, policajaca i lopova, brojnih životinjica i cvijeća, astronauta i tako dalje. Drugog dana Jesenijade organizovan je prvi turnir u društvenoj igri „Čovječe, ne ljuti se” u prirodnoj veličini, nakon čega je uslijedila dinamična, ali i izuzetno zabavna Potraga za blagom. Na ovim zabavnim takmičenjima bilo je oko 40 mladih.

Smijeha i dobrog raspoloženja tokom oba dana manifestacije nije nedostajalo, a da bi sve aktivnosti bile uspješno realizovane, zaslužni su, naravno, volonteri, koji predstavljaju nevidljiv, ali i najznačajniji dio svakog događaja. Volonteri su organizovani kroz volontersku akciju „Formiraj lanac“, koju Volonterski servis Republike Srpske uspješno realizuje godinama u lokalnim zajednicama širom Republike Srpske, zahvaljujući finansijskoj podršci Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske. 

Budući da je Srbac sjedište Volonterskog servisa Republike Srpske, te da je nekoliko dana prije početka akcije ugostio i ministricu porodice, omladine i sporta Republike Srpske, gospođu Sonju Davidović, koja se uvjerila u kvalitetan rad Udruženja građana “C.E.Z.A.R.” sa mladima, odlučeno je da ova akcije krene upravo od srbačkih volontera. U toku oktobra biće održano deset volonterskih akcija širom Republike Srpske u okviru akcije „Formiraj lanac“, a mi jedva čekamo da vam prenesemo informacije o njima!